Gyerekzsúrra készült ez az egyszerű csokoládétorta. Semmi különleges fűszer vagy alapanyag :) Egy 18 cm-es tortaformára elég a mennyiség, ez 10 gyerkőcnek elég lehet.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 db tojás
- 120 g finomliszt
- 120 g kristálycukor
A krémhez:
- 250 g étcsokoládé (70%)
- 100 g vaj
- 2 dl tej
- 150 g barnacukor
- 1,5 dl habtejszín (35%)
- 3 db zselatin lap
- Kevés marcipán, csokireszelék és cukordrazsé díszítésnek
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat habosra keverjük a cukor felével (régi szakácskönyvek szerint 1 órán át, de csak egy irányban, és meg ne állj!! :) ). A fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, mikor már majdnem kemény, hozzáadjuk a cukor másik felét és nem túl kemény habbá verjük. Egy egészen kicsit még folynia kell, így nem szárad ki olyan könnyen. Óvatosan forgassuk össze a fehérjehabot a sárgájával, majd hozzászitáljuk a lisztet és csomómentesre "keverjük". Kivajazott és kilisztezett tortaformába töltjük és 170 °C-on kb 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már nem rezek a közepe. Végül hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejet a cukorral addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. A zselatin lapokat áztassuk 10 percre hideg vízbe, majd nyomkodjuk ki belőle a vizet és keverjük a még forró tejhez.
A csokoládét a vajjal együtt olvasszuk meg gőz fölött, majd mikor már homogén a massza apránként adjuk hozzá a tejet. Hagyjuk ezt a masszát szobahőmérsékletre hűlni. Ekkor a tejszínt verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk össze a csokoládékrémmel. Tegyük hűtőszekrénybe a krémet egy órára, hogy kicsit szilárduljon.
A piskótát vágjuk 3 egyenlő vastagságú lapra. Osszuk el a krém 2/3-ad részét a lapok között egyenletesen, majd a maradék harmaddal kenjük be a torta tetejét és oldalát.
Díszíthetjük csokoládé reszelékkel (mikor még friss a krém és tapad), marcipánnal vagy cukorgyöngyökkel.
Tálalás előtt tartsuk még 1-2 órán át a hűtőben,hogy kicsit megszilárduljon.