Gasztro-ajándék házilag: szirupok, ízesített cukrok
2015. december 04. írta: angelimatyas

Gasztro-ajándék házilag: szirupok, ízesített cukrok

karacsonyi_ajandek.png

A készítés eredeti oka munkahelyi ajándékozás volt, de olyan jól sikerültek a termékek, hogy lesz még folytatása is. A szirupokkal és az ízesített cukrokkal is nagyon jól lehet például kávékat ízesíteni, de akár koktélokhoz is jól passzol.

Mézeskalács-szirup

Hozzávalók (~6dl-hez):

  • 0,5 kg kristálycukor
  • 3,5 dl víz
  • 50 g gyömbér
  • 4 rúd fahéj
  • 6-8 db szegfűszeg
  • 1 db csillagánizs

A cukrot a vízzel összeforraljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket. A gyömbért elég csak lapokra vágni. Nagyjából 10 percig gyöngyözve forraljuk, majd hagyjuk kihűlni, végül leszűrjük. Ha szükséges az elforrt vizet pótoljuk.

Vaníliás karamell-szirup

Hozzávalók (~6dl-hez):

  • 0,5 kg kristálycukor
  • 3,5 dl víz
  • 1 vanília rúd

A cukorból egy lábasban dióbarna karamellt készítünk, majd apránként hozzáadjuk a vizet. Mikor az összes karamell feloldódott tegyük bele a hosszában félbevágott vanília rudat és forraljuk 10 percig. Ha szükséges az elforrt vizet pótoljuk.

Tonkababos porcukor

Hozzávalók:

  • 100 g kristálycukor
  • 1 db tonkabab

AZ elkészítés roppant egyszerű. A tonkababot lereszeljük, majd a cukorral együtt kávédarálóba tesszük, és porrá őröljük.

Bármilyen más fűszerrel készíthetünk könnyen különleges cukrokat. A tonkabab személyes nagy kedvencem, így ezzel készült. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulinariskiserletek.blog.hu/api/trackback/id/tr298140376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása