Kekszmánia : tökmagos-parmezános-tönkölylisztes
2015. november 28. írta: angelimatyas

Kekszmánia : tökmagos-parmezános-tönkölylisztes

tokmagos1.png

Akkor lássuk is az első receptet a hatból. Bár részben tönkölylisztből készül, nem feltétlenül a fittség jegyében született...meglehetősen sok benne a vaj - de hát pont ezért olyan finom :)

Hozzávalók (10 db-hoz):

  • 100 g vaj
  • 90 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 35 g finomliszt
  • 1 tk só
  • 1 ek tökmagolaj
  • 2 ek víz
  • 100 g reszelt parmezán
  • 80 g tökmag

 

Fontos, hogy hideg vajjal dolgozzunk minél gyorsabban. Minél kevésbé melegszik fel a vaj, a végeredmény annál omlósabb lesz.

Először keverjük össze a liszteket a sóval, majd reszeljük bele a vajat. Néha forgassuk át, a lényeg, hogy minél jobbal eloszlassuk a lisztben. Ujjainkkal morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd adjuk hozzá a tökmagolajat és vizet. Így már egy majdnem kenhető tésztát kapunk

tokmagos2.png

A tökmagot serpenyőben pirítsuk meg alaposan, majd késsel vagy aprítógéppel aprítsuk durvára. Ezt keverjük a reszelt parmezánnal együtt az alaptésztához, majd nyújtsuk 2-3 mm vastagra és szaggassuk ki. Én 8 cm-es kiszúrót használtam, ebből a mennyiségből 10 kekszet tudtam így készíteni.

190 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük a kekszeket, ezután hagyjuk kihűlni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulinariskiserletek.blog.hu/api/trackback/id/tr68122190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása