Vendégváró falatnak ideális, főleg ha a hűtőben egy nagy bödön kacsazsír vár felhasználásra. Nem lett teljesen hagyományos pogácsa állaga, még további kísérleteket igényel. Sörkorcsolyának viszont egészen bizonyosan remekül beválik - nem mellékesen pedig rendkívül egyszerű.
Hozzávalók (6 személyre):
- 300 g főtt burgonya
- 50 g kacsazsír
- 300 g BL-80 kenyérliszt
- 1 egész tojás
- 25 g friss élesztő
- 1 tk só
- 1 tojás sárgája a kenéshez
- fekete szezámmag a díszítéshez
Ekkora mennyiségű főtt burgonyához nagyjából fél kg nyersre volt szükség. A burgonyát még melegen áttörtem, és egyből elkevertem a zsírral, tojással és sóval. Belemorzsoltam az élesztőt (nem futtattam fel) és összegyúrtam a liszttel. 40 percet pihentettem meleg helyen, majd kinyújtottam 1cm vastagra, és kiszaggattam.
Tepsire rendeztem, és hagytam még fél órát pihenni. A tojás sárgáját 1 evőkanál vízzel alaposan elkevertem, ezzel kentem meg a pogácsákat. Végül megszórtam fekete szezámmaggal (csak, hogy színesebb legyen). 170 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sült.