Kavicsos limonádé avagy "lemonade on the rocks"
2015. június 10. írta: angelimatyas

Kavicsos limonádé avagy "lemonade on the rocks"

limonade-rocks.jpg

Ez a poszt most rendhagyó módon nem receptről fog szólni - hanem a kavicsokról. 

Eredetileg a "scotch on the rocks" nem annyit jelentett, hogy "jég dupla whisky-vel...". Még mielőtt elkezdtük volna a nemes nedűt jégkockával hígítani, valóban a jéghideg patakból kikapott kövekkel/kavicsokkal hűtötték le a pohárban (inne van szó szerint maga a megnevezés is).

Manapság egyébként már gond nélkül kapható szépen formára faragott gránit kocka (a megfelelő szakboltokban), hogy ezzel lehessen hűteni...persze meg is kérik az árát.

Az otthoni verzió a következő (és még jobban is néz ki a sok különböző forma):

- 1 kg fekete (vagy tetszés szerinti színű) 2-3 cm nagyságú kavics olcsón bármelyik hobbi-boltban.

(persze aki patak közelében éli életét, ingyen is megoldhatja...vagy esetleg építkezésen ott a sóder...)

Én fél órán át áztattam és dörzsöltem a kavicsokat fertőtlenítő hatású mosogatószerrel, és innentől készen is van a mini jég-akku. Jól leszárítva mehet egy tálban vagy zsákban a fagyasztóba.

kavicsok.jpg

Mivel a kövek viszonylag rossz hővezetők, lassan hűlnek le, de sokáig hidegek is maradnak. A megoldás tehát adott mindenféle hígítani nem kívánt meleg ital hűtésére.

Legyen az whisky/whiskey, bor, limonádé - még fel is dobhatja az italt, közben pedig (mivel nehezek a kavicsok) nem akar a jégkocka a szánkba csúszni az ital helyett.

Már csak arra kell vigyázni, ha ezt kocogtatjuk egy vékony pohárban...szóval csak óvatosan :)

kavics.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kulinariskiserletek.blog.hu/api/trackback/id/tr317532258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása