Adott a feladat: szokásomtól eltérően főzzek valami (bográcsban is elkészíthető) ételt, ami nem szokványos...és Maggi termékeket tartalmaz. Challenge accepted - elvégre ez is egy jó kísérlet! Kicsit rákötve az éppen aktuális Gourmet fesztivál témakörére, legyen csirkepaprikás, meg ha már úgyis szeretem, legyen rizottó is.
Hozzávalók (4 személyre):
- 200 g paradicsom
- 200 g étkezési paprika
- 100 g vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g csirkecomb filé (1x1 cm-es darabokra vágva)
- 200 g arborio rizs
- 100 g vaj
- 2 ek pirospaprika
- 1 dl tejszín
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 nagy csipet kömény
- 2 pörköltszaft kocka
- 1 ek ízvarázs
Annak érdekében, hogy egy edényben készülhessen el az étel, csalni kellett kicsit. A paradicsomot, paprikát és fokhagymát egy kevés víz kíséretében botmixerrel pürésítettem.
A nagyon finomra aprított vöröshagymát a vaj harmadán elkezdtem fonnyasztani alacsony fokozaton. Mikor már kezdett a vaj barnulni, hozzáadtam a pirospaprika felét, elkevertem, és hozzáadtam a csirkecombot, és felöntöttem a turmix harmadával. Ekkor került bele a két pörköltszaft kocka. Hagytam rotyogni negyed orán át, közben folyamatosan pótoltam a folyadékot a turmixból.
Egy liter meleg vízben elkevertem az egy evőkanálnyi ízvarázst - ezt használtam alaplének. Miután a csirke már főtt negyed órát, hozzáadtam a rizst, és felöntöttem annyi "alaplével", hogy ellepje. Folyamatosan pótolni kell azt a folyadékot, amit a rizs felvesz. Közben hozzáadtam a maradék pirospaprikát, köményt, és elkezdtem sózni is. Meglepett, de a kocka és az ételízesítő jóval kevésbé voltak sósak, mint amire számítottam.
Mikor a rizs már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadtam a finomra vágott metélőhagyma nagy részét (a maradékot díszítésre használtam).
Amint minden alapanyag átpuhult, és az ízzel is elégedett lettem, hozzákevertem a tejszínt hőkiegyenlítéssel, majd a maradék vajat is elkevertem benne.
Abban nem vagyok teljesen biztos, hogy egy bográcsban nem kapna le a rizs, de hát ezt is ki kell majd egyszer próbálni :)
Kiadós, kellemes étel lett belőle