Kedves Barátaim megkértek, hogy etessem kedvenc nyulukat, míg kikapcsolódnak a hétvégén. Féltették is tőlem szegényt...nem nekem kell megenni, őt kell megetetni!!! Ha pedig az új munkahelyen adottak a lehetőségek a kísérletezésre, a piacon kellett az alapanyagot beszereznem. Már régóta izgat a sous vide technika, úgyhogy nagy reményekkel fogtam neki a készítésnek.
Gyerekként nem nagyon szerettem a nyúlhúst, nagyon száraz, szálas és inas volt. Ezzel a módszerrel készítve viszont puha, omlós, szaftos...amibe pedig aszalt paradicsom és bazsalikom kerül, már nem is lehet olyan rossz :).
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 nyúlcomb (~45 dkg)
- pár darab aszalt paradicsom (és egy kevés olaj, amiben el volt téve)
- néhány bazsalikomlevél
- a salátához: rukkola, koktélparadicsom, mini mozzarella, fekete oliva, 1-2 evőkanál balzsamecet
A combokat megsóztam, és jó erősen borsoztam, majd a bazsalikomlevelekkel, aszalt paradicsommal és annak kevés olajával együtt vákuumoztam.
Nagy szerencsémre használhatok kis házi vákuumgépet. Ilyen kis méretben nem is kerül több százezer forintba, és házi célra tökéletesen megfelel.
A zacskót egy lábas vízbe merítettem, hogy bőségesen ellepje, és az indukciós főzőlapot úgy sikerült beállítani, hogy 70 °C-on tudtam tartani három órán át (digitális maghőmérővel folyamatosan ellenőrizve).
Ezután egy éjszakát pihent a hűtőben a csomag (nem így terveztem, de így jött ki a lépés). Kellemes meglepetésre a zacskóban lévő folyadék gyönyörű kocsonyává állt össze. A salátához való dresszing is ebből lett, egy kevés balzsamecettel kevertem ki, miután megmelegítettem és felolvasztottam. A saláta hozzávalóit pedig csak összeforgattam.
A combokat serpenyőben kevés olajon szépen megpirítottam, hogy átmelegedjen, meg persze jól nézzen ki...és ment is a tányérra minden.
Második verziónak pedig apróbb darabokra tépkedtem az omlós húst, és elkevertem a salátával. Mennyei lett, ilyet készítek máskor is :)