Elég sok kihagyás után újra fel kellene pörgetni a blogolósdit, hát kezdjük időrendben visszafelé :)
Mit tegyen az ember, ha van egy csirke-mellcsont a fagyasztójában? Legyen belőle egy jó kis erőleves, consommé. Ha meg már a közelben van a piac, egy kis csirkemáj meg juhtúró sem árthat hozzá.
Gyoza hajtogatást az étteremben tanultam, de egy kis gyakorlással már gyorsan megy, és nagyon csinos dolgokat lehet belőle csinálni.
Hozzávalók (4 főre):
30g vaj
150g lila salotta hagyma (minden bizonnyal sima lilahagymával is működik)
65g angol zeller
1 csirke mellcsont
1l víz
1mk citromnád (ázsiai citromfű)
1tk szárított hibiszkusz virág
0,5dl konyak/brandy
~16db gyoza készítéséhez:
30dkg csirkemáj
100g juhtúró
1 friss rozmaring ág
100g durum tésztaliszt
A leveshez a vajat habzásig hevítettem, majd a hagymát ezen pároltam. Mikor pirulni kezdett ráöntöttem a konyakok (vigyázat, lobbanhat a láng), majd hozzáadtam a többi alapanyagot is, és fedő alatt kis lángon főztem nagyjából másfél-két órán át, amíg szépen lassan a felére forrt a leve. Sóval, borssal beállítottam az ízét, majd leszűrtem, hogy csak a tiszta lé maradjon (na jó, nem igazi consommé, tojássárgája nem került bele)
A csirkemájakat közben kevés olajon megpirítottam, kis darabokra szeleteltem, majd elkevertem a juhtúróval és az apróra vágott rozmaringgal, sóval és borssal. 16 részre osztottam és kis golyókat formáltam. (egyébként kenyérre kenve is nagyon jó csirkemájas pástétom lett!!)
A tésztához a lisztet kevés sóval és annyi vízzel kevertem el, hogy ruganyos állagot kapjak (~1dl), majd még legalább 5 percen keresztül dögönyöztem, hogy szép legyen a szerkezete. A durumlisztben egyébként pont az a jó, hogy nem kell hozzá tojás, csak víz, és tökéletes marad a tészta állaga főzés után is. A tésztát végül a lehető legvékonyabbra nyújtottam és egy 8cm átmérőjű pogácsa szaggatóval korongokat vágtam belőle.
Ezeket a korongokat töltöttem meg a pástétommal. A hajtogatásról érdemes videókat keresni, én is sokat találtam, de aki inkább az olasz konyhát részesíti előnyben, innentől raviolit is készíthet belőle :). Az elkészült batyuk alját először kevés olajon megpirítottam, majd kevés vizet alá öntve és lefedve készre pároltam (2-3 perc, a töltelék már úgyis készen van, csak a friss tésztának kell elkészülnie).
Úgy gondolom, ez az étel tényleg úgy jó, hogy egyenlő arányban van a harapható része és a leves is. Azt hiszem még ki kell próbálnom néhány témát. Talán a ramen lesz a következő? :)