Egy jó adag vajhal krémes,pikáns "rizottóval"; friss-ropogós paprikával. Azt hiszem ezt most egész jól sikerült eltalálni. Frissítő és laktató nyári étel lesz ebből. Ötletforrások: zuhany és reggeli kávé :)
Hozzávalók (2 személyre):
- 30 dkg vajhal filé
- 10 dkg bulgur
- 2 dl víz
- 2 lime héja és leve
- 2 dl habtejszín
- 1 csapott evőkanál rétesliszt
- 4 ek reszelt parmezán sajt
- egy marék apróra vágott friss koriander
- 1 piros és 1 zöld kaliforniai paprika
- kevés apróra vágott jalapeño és habanero paprika (ízlés szerint)
- olíva olaj
- só, bors
A bulgurt a vízzel és kevés sóval feltettem főni. Forrás után levettem a tűzről és fedő alatt pihentettem 20 percet - ez alatt átpuhul.
A salátához a paprikákat apró kockákra vágtam, és a lime levének felével valamint ugyanannyi olíva olajjal elkevertem.
A vajhalat sóztam és borsoztam, majd kevés olajon mindkét oldalán 1-1 percig nagy lángon pirítottam, majd 200°C-os sütőbe tettem 5 percre. Közben a bulgurt 3-4 evőkanál olivaolajon kicsit átpirítottam, hozzáadtam a koriandert, a lime héját és a chiliket. Megszórtam a liszttel, jól elkevertem. Hozzáöntöttem a tejszínt, és megszórtam a parmezánnal. mikor szépen besűrűsödött, a lime levének másik felével gyorsan elkevertem, és már tálaltam is.
Elég vastag halszeleteket kaptam (2 cm), így kellett a sütő is. Vékonyabb szeleteket serpenyőben is el lehet készíteni 2-3 perc alatt oldalanként.